Najlepša mesta za šetnju u Beogradu

Najlepša mesta za šetnju u Beogradu

Beograd kao jedan od starijih gradova Evrope, pretrpeo je brojne udare i ratove. Bio je u rukama mnogih vladara, a svako dešavanje u prošlosti ostavilo je veliki trag. Promene u arhitekturi, umetnosti, kulturi nude posebnu draž koju možete osetiti dok šetate glavnim gradom.

Kao veliki grad sa mnogo stanovnika, Beograd nudi obilje oblasti za rekreaciju i opuštanje. Za vas smo izdvojili nekoliko najlepših mesta za šetnju u Beogradu gde se možete odmarati od svakodnevnih obaveza.

#1 Kalemegdan kao simbol Beograda

Kalemegdan, ili kako ga Beograđani zovu “Srce Beograda”, predstavlja popularno mesto za opuštanje. Tvrđava odiše istorijom na svakom koraku. Brojni spomenici, skulpture i građevine omogućuju vam da uživate u prelepom okruženju i tišini. Veliki park sa mnogo klupica za odmor idealno je mesto za porodična vikend okupljanja.

Kalemegdanska tvrđava je više puta u istoriji bila uništavana, ali bi se uvek izgradila snažnija nego ikada. Kalemegdan je podeljen na dva grada, donji i gornji. Donji grad predstavlja oblast na padini koja se pruža do reke. Dok gornji grad krasi šetalište ukrašeno zelenilom, pa je upravo zato jedno od najlepših mesta za šetnju u Beogradu.

#2 Šetnja glavnom Knez Mihajlovom ulicom

Najpoznatija pešačka zona Beograda je Ulica Knez Mihajla ili Knez Mihajlova kako je nazivaju građani Beograda. Bogata brojnim prodavnicama i kafićima, nesumnjivo je prvi izbor mladih kada je mesto za šetnju u pitanju. Ovo je ulica koja je karakteristična po raznoraznim uličnim nastupima i muzejskim izložbama.

Početna tačka posetioca i turista, koji bi želeli da upoznaju Beograd, nalazi se u samom centru grada. Na početku ulice nalazi se centar za informacije na Terazijama, dok je za početak organizovanih tura po glavnom gradu rezervisan Trg Knez Mihajla, poznatiji kao trg kod konja.

Knez Mihajlova ulica

#3 Jezgro hedonističkog odmora – Beton hala

Na obali reke Save sa prelepim pogledom na šetalište i reku nalazi se Beton hala. Savsko šetalište je zanimljivo i mladima i onima koji više ne pripadaju toj starosnoj grupi. Veliko pristanište rečnih brodova nalazi se upravo ovde, pa je zbog toga Beton hala jedno od savršenih lokacija za brojne karnevale.

U Beton hali se mogu pronaći brojni restorani i kafići za sve koji bi da se odmore i opuste uz dobru atmosferu i pozitivnu energiju. Nakon duge šetnje, možete posetiti restoran Magaza koji se nalazi na obali reke Save. U ovom restoranu možete odmoriti i uživati u raznim specijalitetima, velikom izboru piva, ali i velikom izboru kolača. Mesto je idealno za svaku vrstu okupljanja, bilo da ste sa društvom, bilo da ste na poslovnom sastanku sa klijentima. Takođe, ovde se možete provesti i opustiti vikendom uz nastupe poznatih bendova i pevača.

#4 More Beograda – Ada ciganlija

Plaža Ada ciganlija zaštićena je kao nacionalno blago 1821. godine. Nalazi se na rečnom ostrvu koje je udaljeno svega četiri kilometara od ušća Save u Dunav. Pored duge staze (duže od sedam kilometara) za šetnju, Ada ima i odvojenu biciklističku stazu.

Ukoliko ste raspoloženi za “trening šetnju u prirodi”, Ada je idealna za to. Pored teretane na otvorenom i trim staze za trčanje, na Adi možete iznajmiti bicikl i rolere, kao i pedolino za vodu. Duga plaža Ade sinonim je za more Beograda, koju ljudi veoma posećuju za vreme letnje sezone kupanja.

Ada ciganlija par

#5 Kej oslobođenja – Zemunski kej

Ogromno šetalište koje se nalazi uz obalu Dunava jedno je od najlepših mesta za šetnju u Beogradu. Ukoliko ste željni dugih šetnji i vožnje biciklom, savršen izbor za to upravo je zemunski kej. Kako se nalazi odmah pored reke, vazduh je dosta podnošljiviji leti.

Na samom šetalištu postoji veliki izbor kafića i restorana. Veliko igralište najzanimljivije je deci, a cela oblast odiše toplinom i mirom koja privlači starije građane.

#6 Tašmajdanski park kao mozaik opuštanja

Sjajno mesto za predah, ali i mesto za šetnju kroz oazu Beograda predstavlja Tašmajdanski park. U centru glavnog grada, ovaj park važi za jedan od najlepših i najvećih parkova Beograda.

Veliko igralište glavna je atrakcija mališana, dok se roditelji mogu šetati uređenim stazama kroz ceo park. Tašmajdanski park je savršeno mesto da se provede slobodno vreme, a ujedno je i u blizini svih važnijih saobraćajnih linija.

Beograd je grad koji ima mnogo toga da ponudi. Šetnje kraj reka, večere u najboljim restoranima, provod u najposećenijim klubovima, kupovina u najekskluzivnijim radnjama… Na vama je samo da izaberete i uživate u svim njegovim čarima.