Naše vesti

Cider (sajder) – poreklo napitka i zanimljivosti

Sve veći broj modernih ugostiteljskih lokala u svoje karte pića uvrštava i cider, sve atraktivniji napitak koji je potpuno neočekivano stupio na svetska tržišta i postao i više nego dostojna alternativa najčešće konzumiranim pićima u svemu – vinu i pivu. Iako postoje brojne nedoumice kada je u pitanju kategorisanje ovog pića, jedno je sigurno – osvežavajući ukus hladne jabuke sa nekoliko procenata alkohola naručuju i vole baš svi!

Poreklo i vrste cider-a

Cider je alkoholno piće koje se dobija fermentacijom soka jabuke. Iako je ovo piće novija pojava na svetskim tržištima, ne treba zanemariti činjenicu da njegovo poreklo seže još u davna vremena kada se jabuka fermentisala kako bi se sačuvala za trajniju upotrebu.

Prvi pisani tragovi postojanja cider-a potiču iz vremena Rimskog carstva, tačnije perioda Cezarovog pohoda na Britaniju. U srednjovekovnoj Francuskoj, apple cider se cenio kao dragocena sorta vina, dok su ga Amerikanci nekoliko vekova kasnije pili kao lokalni šampanjac.

Iako je cider alkoholno piće, u nekim državama prilikom poručivanja možete naglasiti da želite sweet cider (sok od jabuke) ili hard cider (alkoholno piće). Ovo naročito važi u Americi, gde biste po porudžbini “jednog cider-a” bez napomene koju vrstu želite, mogli dobiti alkoholno piće iako ste mislili na sok, ili obrnuto.

Kako izgleda proizvodni proces?

Proizvodnja cider-a teče kroz nekoliko ključnih koraka, od kojih prvi podrazumeva prikupljanje i čišćenje jabuka, koje se nakon toga melju i presuju, da bi nakon toga došlo i do prirodnog taloženja, pasterizacije i punjenja boca (bez aditiva). Bitno je napomenuti da kvalitetan cider zahteva upotrebu minimalno pet vrsta jabuka, koje se biraju i kombinuju prema udelu šećera i kiselina.

Sledeći korak je fermentacija, koja se odvija pomoću posebnih kvasaca. Vrenje dovodi do prirodnog taloženja i probistravanja, što je znak da je cider spreman za finalno punjenje boca. Ukoliko je u pitanju penušavi cider, dodavanjem kvasca i šećera počinje druga fermentacija. Potrebno je da cider odstoji na kvascima minimalno godinu dana, da bi se kvasci degoržirali, odnosno izbacili vani. Krajnji proizvod ovog procesa je bistri, penušavi apple cider, koji se nalazi u karti pića, spreman za konzumaciju.

Somersby jabuka

Vino ili pivo?

Kada smo pomenuli problem kategorisanja ovog pića, mislili smo prvenstveno na dva vladajuća, oprečna mišljenja o srodnosti cider-a sa drugim pićima. Dok jedna strana zagovara pripadnost cider-a pivima, postoj i oni koji uporno brane tezu da cider pripada vinima. Pouzdano svrstati cider u bilo koju kategoriju je teško, pogotovo ako se uzme u obzir da njegova ambalaža u vidu staklenih flaša sa oblikom pivskih zaista podseća na piva, međutim, ukus pića ipak “govori” u prilog druge strane. Ono što se ne dovodi u pitanje je alkohol, koji je u cider-u sadržan najčešće udelom od 6%.

Ako se posmatra odnos cider-a i piva, moglo bi se reći da je pivo često kroz istoriju dobijalo na značaju na uštrb cider-a, s obzirom na to da je do početka dvadesetog veka proizvodnja piva bila isplativija. Naime, proizvodile su se velike količine žitarica koje su našle namenu i van proizvodnje brašna, pa je popularnost piva cvetala, između ostalog i zato što je pivo lakše proizvesti nego sok od jabuke. Tek pojavom craft napitaka koji su zaživeli sedamdesetih godina prošlog veka, cider je povratio svoje mesto pod suncem, i od tada njegov uspon teče isključivo uzlaznom putanjom.

Kako je cider dospeo na srpsko tržište?

Za spektakularnu pojavu cider-a na našem tržištu možemo zahvaliti prvenstveno Somersby-ju, brendu koji je odlično prihvaćen pre desetak godina kada je pokupio sve simpatije svoje ciljne grupe. Ovaj brend danskog porekla ima nekoliko varijacija, pa ga je osim sa ukusom jabuke, moguće probati i sa kruškom i borovnicom. Somersby je cider-ima širom otvorio vrata domaćeg tržišta na kome ovi napici prolaze odlično, a o tome najbolje svedoče potrošači čije oduševljenje ne jenjava.

Ukoliko još uvek niste sigurni čime ćete se osvežiti u večerašnjem provodu ili pak tokom dnevnog uživanja pored reke u restoranu Magaza, klasične izbore pića ostavite za neku drugu priliku, a baš ovu osvežite fenomenalnim cider-om koji će održati vaše raspoloženje na najvišem nivou.  

Originalne ideje za Dan zaljubljenih

Kako se bliži Dan zaljubljenih, dan koji bi trebalo da bude najromantičniji u godini, tako su zaljubljeni parovi sve više pod pritiskom kako svoju voljenu osobu iznenaditi i obradovati na originalan i upečatljiv način. To je dan kada ceo svet slavi ljubav, zaljubljeni parovi se utrkuju ko će koga više iznenaditi i baš zbog toga svako će više ceniti ukoliko iskočite iz klišea i priredite svom dečku / devojci nešto drugačije i originalnije od drugih.

Za one koji su zaljubljeni i koji se vole, svaki dan je Dan zaljubljenih. Pa kako onda učiniti da se taj “zvanični” dan ljubavi razlikuje od svih drugih dana u godini? Koliko god to bilo teško da priznamo, Dan zaljubljenih jeste prilika da se pokaže koliko nam je stalo do nekoga, ali na možda malo drugačiji način.

Ako želite ove godine da priredite nešto pomalo drugačije za Dan zaljubljenih, predložićemo nekoliko zanimljivih ideja koje vi sami možete oplemeniti i dopuniti prema svojim preferencijama, željama i ukusu. Učinite vašu voljenu osobu originalnom i posebnom. A, ono što je najvažnije jeste da taj dan jedno drugome poklonite ljubav i pokažete dubinu svojih osećanja.

Romantična večera za pamćenje

Priuštite sebi i svojoj voljenoj osobi romantičnu večeru u nekom zanimljivom restoranu, u kojem ne jedete baš često. Fensi hrana i atmosfera restorana će biti posebna uspomena za vas i vašu voljenu osobu.

Ako se pitate gde za Dan zaljubljenih, sjajna preporuka za sve zaljubljene parove koji žele da provedu nesvakidašnje veče, uz fantastičnu hranu i piće jeste naš Magaza restoran. Restoran Magaza je smešten na samoj obali reke Save, u srcu Beograda, a mi svim svojim gostima nudimo širok izbor vrhunskih gastronomskih specijaliteta, koje vredi probati. Uživo muzika upotpuniće čarobnu atmosferu  sofisticiranog restorana i učiniti da se zaljubljeni provedu onako kako zaslužuju.

Odvedite voljenu osobu na mesto gde je sve počelo

Ako još uvek postoji mesto kao što je restoran, kafić ili neko drugo mesto na kom ste se upoznali, odlučili da započnete svoju ljubavnu vezu, zapečatili svoju ljubav ili bilo što slično što asocira na neke zajedničke romantične trenutke, Dan zaljubljenih je savršena prilika da ponovo posetite tu lokaciju i evocirate uspomene.

Može to biti i klupica u parku. Sedite na to mesto, prisetite se kako je sve počelo, a možete čak ići do te mere da u potpunosti rekonstruišete taj dan, pa osim što je originalna i upečatljiva ideja, na taj način probudićete i ona najlepša sećanja i podsetiti se na najbolji način zbog čega se volite.

Par, ljubav

Organizujte romantični “piknik” u stanu

S obzirom na to kakvi su vremenski uslovi na našim prostorima za Dan zaljubljenih, piknik na otvorenom 14. februara možda i nije baš najbolja ideja. Uprkos tome, romantični piknik uvek možete imati na podu vlastitog doma. Nekoliko slojeva mekanih prekrivača, svetlost sveća, mali ukusni zalogajčići jela, piće po izboru, omiljena poslastica, sigurno su dobar put ka nezaboravnom Danu zaljubljenih. Nemojte zaboraviti laganu muziku, koja će upotpuniti ugođaj, a možete pustiti mašti na volju i biti još kreativniji kako biste osmislili i stvorili vlastiti omiljeni ambijent.

Nezaboravno vikend putovanje

Svoju voljenu osobu sigurno ćete obradovati putovanjem iznenađenja za Dan zaljubljenih. Zajedničko putovanje savršena je prilika za sticanje nezaboravnih uspomena i trenutaka za sva vremena, a ukoliko je povod tog putovanja dan ljubavi, onda nema sumnje da će užitak biti na vrhuncu.

Potrebno je samo odabrati savršenu destinaciju, a za romantični put u dvoje nekako se po pravilu najpre izdvajaju Venecija i Pariz, gradovi koji su simboli ljubavi i zaljubljenih. Putovanje u neki od gradova koji simbolizuju romantiku idealno je kako za Dan zaljubljenih, tako i za proslavljanje nekih drugih bitnih datuma u vašem životu, kao što je na primer godišnjica veze ili braka.

Neobični i originalni pokloni za Dan zaljubljenih

Kada je u pitanju Dan zaljubljenih pokloni koji se tradicionalno daruju na ovaj dan su cveće, čokolade ili boca omiljenog pića, kao i standardni ritual doručka u krevetu. Ukoliko želite da iskočite iz šablona i svojoj lepšoj / jačoj polovini poklonite nešto što će ostaviti poseban utisak i što će se pamtiti onda je prava stvar da odaberete neki originalni, neobični poklon koji svakako neće očekivati.

To ne mora da bude neka luksuzna, skupocena stvar koja će impresionirati svojom materijalnom vrednošću, već je dovoljna i sitnica, ali koja šalje poruku ljubavi. Vrlo neobičan i upečatljiv poklon za Dan zaljubljenih, u eri mobilnih telefona sa prednjim i zadnjim kamerama, selfi štapova, instagrama i drugih benefita tehnike, jeste polaroid. Ovom “retro” spravicom možete ovekovečiti zajedničke trenutke, a napravljene fotografije uramiti i okačiti na zid, umesto na instagram. Ovako napravljeni foto album ne može se izbrisati jednim klikom, već ostaje za sva vremena.

Personalizovani pokloni, poput narukvica sa imenom, jastučića ili šolja sa zajedničkom fotografijom, mogu biti vrlo upečatljivi pokloni za Dan zaljubljenih. Ovakvi pokloni koji su namenski pravljeni samo za njega ili nju, sigurno će mnogo više značiti i ostaviti veći utisak nego pokloni koji su nasumice kupljeni.

Najzad, za bilo koju ideju da se opredelite i kako god odlučite da provedete Dan zaljubljenih, ono što je najvažnije jeste da tog dana, kao uostalom i svakog drugog dana, sa voljenom osobom razmenite dovoljno bliskosti, poverenja i osećaja međusobne pripadnosti koji će učiniti da svaki drugi dan bude dan ljubavi.

Kako sosevi transformišu sasvim obična jela

Često se pitamo u čemu je tajna ukusnih specijaliteta u restoranima, i odakle potiče specifičan šmek pojedinih jela koja i sami umemo da napravimo, ali im nešto ipak fali. Za kulinarstvo se ne kaže uzalud da predstavlja pravu malu umetnost, a to potvrđuje i veština pripreme soseva koji gotovo presudno utiču na jela i čine ih originalnim i omiljenim onima koji ih probaju. To je dobro poznato uspešnim kuvarima zaposlenim u najboljim restoranima, čiji pikantni sosevi predstavljaju malu tajnu velikih specijaliteta, zbog kojih se u ove restorane redovno i vraćamo.

Najpopularniji sosevi koje možete pripremiti i samostalno

Neki sosevi se prave od namirnica koje sigurno već imate u svojoj kuhinji, dok neki zahtevaju dodatnu kupovinu. Ako ste poželeli da napravite neki specijalitet koji će oduševiti vaše prijatelje ili porodicu, donosimo nekoliko predloga za fenomenalne soseve omiljene ljubiteljima dobre hrane i kvalitetnih začina.

Sos za piletinu

Ukoliko spremate specijalitet  za neku posebnu priliku, godišnjicu ili rođendan, predlažemo jelo sa piletinom uz sos koji će biti odličan dodatak ovom mesu. Naročito dobro se kombinuje sa pilećim krilcima, a glavi sastojci su crni luk, ulje, jabukovo sirće, soja sos, tabasko sos i braon šećer. Odličan dodatak mogu biti konjak ili viski, koji će dati poseban pečat piletini koju pripremite. Iako je jedan od najpopularnijih soseva uz piletinu Pesto sos, u samostalnoj režiji možete napraviti varijaciju njegovu varijaciju na sledeći način.

Ovaj sos za piletinu zahteva seckanje po četiri glavice crnog i belog luka, i lagano dinstanje uz dodavanje ostalih sastojaka kada luk dobije staklast izgled. Kada se soja i tabasko sosevi sjedine uz ostale sastojke, trebalo bi da dobijete smesu gustu kao jogurt.

Sos možete odložiti u frižider ili ga direktno sa šporeta preliti preko piletine, a osim uz pileća krilca, možete ih kombinovati i sa drugim vrstama pečenja.

Sos za ribu

Sosevi se odlično slažu uz ribu, koja ne bi bila naročito popularna bez dodataka u vidu raznih preliva i umaka koji pružaju pravu lepezu ukusa ribljih specijeliteta. Sos za ribu možete spremiti na mnogo različitih načina, a mi predlažemo jedan sa jednostavnom pripremom, ali izuzetno moćnim efektom na celokupno jelo koje se poslužuje. Za pripremu ovog sosa su vam potrebni 1 glavica belog luka, veza peršunovog lista, 100 grama senfa, malo maslinovog ulja po želji i čaša soka od limuna.

Sos za ribu

Sos će dobiti najlepšu teksturu ukoliko sastojke pomešate u blenderu i umutite ih tako da dobijete gust, kremast sos. Umak nije potrebno soliti, jer je riba sama po sebi dovoljno slana. Pikantna smesa će se odlično uklopiti uz barenu ili prženu ribu, a najbolja stvar kad su ovi sosevi u pitanju je kratko vreme pripreme. U ovom slučaju, sos za ribu će vam oduzeti samo 10 minuta. Ukoliko obratite pažnju, primetićete da se riblji specijaliteti u popularnim restoranima služe uz grilovano povrće, pa obrok možete obogatiti i na ovaj način.

Marinara sos za špagete

Špagete su jednostavno jelo italijanske kuhinje koje se brzo priprema, i moglo bi se reći da spadaju u kulinarski klasik kome uvek pribegavamo kada nemamo drugu ideju za obrok. Međutim, uz nekoliko ključnih dodataka, špagete mogu postati pravi specijalitet, nimalo sličan onima koje ste već toliko puta probali.

Tajna je u Marinara sosu koji vuče poreklo iz Napulja, a njegovi glavni sastojci su paradajz, beli luk i razni začini. Postoje brojne varijacije ovog sosa, što pruža odličnu mogućnost da budete originalni pri pripremi vašeg specijaliteta. Priprema zahteva da pripremite usitnjen beli luk, peršun, kašiku sušenog origana, mleveni biber, so, crni luk i grubo iseckan, svež bosiljak. Tome možete dodati 2 lovorova lista i jednu, do dve šoljice belog vina koje će dodati poseban šmek koji sosevi inače imaju.

Beli i crni luk možete propržiti u maslinovom ulju na srednje jakoj vatri, sve dok ne postanu prozirni, a onda dodajte belo vino, biber i lovor. Umak treba da se kuva oko 30 minuta, uz povremeno mešanje smese. Dodajte origano, bosiljak i peršun i dobro promešajte, a onda ostavite umak da se kuva još 90 minuta uz povremeno mešanje. Nakon ovog vremena, probajte sos za špagete i dodajte mu malo praška za pecivo ili šećera ako je suviše kiseo za vaš ukus.

Umak možete odložiti u frižider, ili ga odmah preliti preko testenine. Ukus će biti jednako dobar, a svaki naredni put možete različito dozirati namirnice i tako eksperimentisati sa sosevima.

Pripremite neki od navedenih soseva i posmatrajte kako jednostavna jela poput piletine, testenine i ribe postaju kulinarska remek dela, zahvaljujući samo nekoliko namirnica i njihovim kombinacijama, koje uvek pružaju mogućnost eksperimentisanja. Obrok možete obogatiti i dobrim vinom ili koktelom. Istinski gurmani izuzetno cene mešavinu mirisa, ukusa i zalogaja koje različiti sosevi stvaraju, a vi ćete biti ponosni na vaš specijalitet koji može da se izjednači i sa onima u najboljim restoranima.

Koje vrste viskija postoje i u čemu se razlikuju?

U dobrom provodu alkoholno piće je glavni asistent, jer konzumiranjem alkohola prividno bežimo od stvarnosti. Postoje određena alkoholna pića koja više piju muškarci kao što je recimo pivo kao najpopularnije alkoholno piće, dok postoje i ona kojima je više naklonjen nežniji pol, kao što je vino na primer. Ali kada je u pitanju viski, svi ga rado konzumiraju, bez obzira na pol.

Viski ima veliki procenat alkohola, u zavisnosti od vrste, te je potrebno da se popije veoma malo kako bi se opustili. Svima je poznato da je viski glavno piće u svim filmovima i serijama i da ga mnogi konzumiraju u velikim količinama, bez obzira na pol, godine i deo dana. Glavno alkoholno piće svake proslave je viski. U elegantnim niskim čašama, dva prsta žućkasto zlatne tečnosti i pomalo gorkast ukus učiniće da izgledate i profesionalno i ozbiljno, a ujedno i veoma opušteno.

Sa alkoholom ne treba preterivati, pa tako ni sa viskijem. Mnogi danas mešaju viski sa raznim sokovima, kako bi ga ublažili i učinili da ukus bude manje gorak, a više sladak. Mnogi piju kako bi se osećali starije, a zapravo ne znaju ništa o piću koje unose u svoj organizam.

U daljem tekstu ćete imati priliku da pročitate koje sve vrste viskija postoje, koje se najviše konzumiraju, kao i u čemu se razlikuju.

Case viskija

Whiskey ili whisky – poreklo “vatrene vode”

Kada je u pitanju viski, podaci o ovom alkoholnom piću datiraju iz 800. godine pre nove ere. Smatra se da je nastalo u Indiji i da je preteča ovog pića bilo piće “arak”. Viski je kroz istoriju bio poznat kao “vatrena voda”, a sama reč viski potiče od francuske reči usquebaugh što u prevodu znači voda života.

Prvi značajniji pisani dokument o viskiju potiče iz 1494. godine iz Škotske. Danas postoji rat o tome ko je izmislio viski, te se Irci bune jer smatraju da su oni tvorci ovog alkoholnog pića. Naime, oni se pozivaju na propovedi i dnevnik jednog Irca, u kojem je zapisano kako se priprema trostruka vatrena voda.

Ono što mnoge buni je da li je pravilno napisati whiskey ili whisky. Za onoga ko kupuje, verovatno da je svejedno, ali za ljubitelje i velike poznavaoce ovog pića, razlike su velike. Naime, whiskey se koristi kada su u pitanju viski marke koje su američke i irske, dok se whisky koristi kod škotskih, japanskih i kanadskih brendova.

Definicija proklamuje da države koje u svom nazivu imaju slovo -e koriste reč whiskey, a države koje nemaju slovo -e u svom imenu koriste reč whisky.

Od cega se pravi viski

Viski je žestoko alkoholno piće koje se dobija destilacijom fermentiranih zrna žitarice. U zavisnosti od vrste žitarice, razlikuju se i vrste viskija, a najpoznatiji je američki, škotski i irski viski, koji se upotrebljavaju širom sveta, pa i kod nas. U  restoranima Beograda kao deo karte pića mogu se naći viskiji kao što su Johnie Walker, Chivas Regal, Jim Beam, Jameson, Four Roses, Ballantine’s, Baileys, Jack Daniel’s, te kako je izbor veliki, svako može naći baš nešto po svom ukusu.

Kada je u pitanju viski vrste se razlikuju i po tome kako i u kojoj meri se meša samo piće, kao i po procentu alkohola koji sadrži, te se tako razlikuje i boja i miris i ukus. Ovo alkoholno piće sadrži između 40% i 94,8% alkohola u sebi. Nakon same destilacije potrebno je da viski odstoji najmanje dve godine, a po potrebi i nekoliko godina. Smatra se da što je duže stario, to je viski bolji. Zanimljivo je da viski koji je napravljen iz zrna kukuruza ne mora da odstoji, već se može odmah konzumirati.

Ono po čemu se razlikuju vrste viskija je i sama cena. Kada je u pitanju viski cena varira, te je interesantan podatak da je najskuplji viski prodat za neverovatnih 460 hiljada dolara, a reč je o Macallan viskiju iz 1946. godine.

Flasa Ballantines viskija

Različite vrste viskija

Postoji nekoliko vrsta viskija koje se najviše razlikuju po načinu pravljenja. Osnovno podela viskija je na malt i grain viski. Malt viski se pravi od ječma, dok se grain viski pravi od bilo koje druge žitarice. Ove dve vrste viskija se kombinuju i tako nastaje blended viski. Najpoznatije vrste viskija kod nas koje se ujedno i najviše konzumiraju su viski bourbon i skoč.

Bourbon whiskey

Ova vrsta viskija mora biti napravljena od smese koja ima najmanje 51% kukuruza. Sam proces fermentacije burbona podrazumeva dodavanje već stare fermentisane smese iz prethodne fermentacije (ta smesa je poznata kao kisela smesa). Bourbon whiskey se pravi u Sjedinjenim Američkim Državama i mora da sadrži manje od 80% alkohola. U ovu vrstu viskija se ne smeju dodavati aditivi, i mora da odstoji minimum dve godine. Razlikuju se straight i blended bourbon. Jedan od najpoznatijih bourbon whiskey-a je Four Roses.

Scotch whiskey

I skoč je kao i svaki drugi viski nastao destilacijom smese žitarica, i to od smese slatkog ječma. Smesa podrazumeva ječam, vodu i kvasac. Kako bi se dobila željena boja koristi se karamela, koja pored boje, dodaje i slatkast ukus gorkom viskiju. Ovako spremljeno alkoholno piće mora da odstoji u najmanje tri godine, dok procenat alkohola mora biti manji od 94,8. Kako mu samo ime govori, ova vrsta viskija je proizvedena u Škotskoj. Najpoznatiji skoč je Ballantine’s i Chivas Regal.

Neko se prepušta uživanju u hrani, neko uživanju u kolačima koje volimo, a neko u piću. U svakom slučaju, ne treba preterivati i u svemu treba biti umeren i imati granice. Takođe, ukoliko spadate u grupu ljudi koji vole da konzumiraju viski, dobro je znati od čega i kako se pravi piće koje pijete, kao i odakle potiče. Na taj način ćete sigurno pažljivije birati i izgledaćete ozbiljnije u očima drugih ljudi.

Uživanje u hrani kao poseban vid hedonizma

Da nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani, davno je rekao Džordž Bernand Šo, a to je mišljenje koje zastupaju ljudi širom sveta i danas. Uživanje u hrani se smatra jednim od najistaknutijih ovozemaljskih zadovoljstava iako suštinski gledano predstavlja egzistencijalnu potrebu. Osim toga, hedonisti su specifičan profil ličnosti za koji se neretko postavlja pitanje da li je njihova sposobnost da uživaju u malim stvarima na višem nivou od onih koji to nisu ili je njihova sklonost istinskom uživanju privilegija. Da li spadate u hedoniste kojima je samo najukusnija hrana uživanje i zašto je važno napraviti distinkciju između dobrog zalogaja i preterivanja, saznajte u nastavku teksta.

Da li spadate u hedoniste?

Hedonizam je filozofija življenja po kojoj je zadovoljstvo primarni izvor unutrašnjeg dobra. Šire gledano, zastupnici hedonističkih shvatanja tvrde da je svha postojanja život bez preteranog razmišljanja o posledicama, ali se ponekad vezuje i za ideju užitka koji može biti u sukobu sa tuđom idejom zadovoljstva.

Bitno je imati na umu da je najispravnije razmišljati o zadovoljstvu kao subjektivnom stanju uživanja. Nekome je ljubav od partnera sve što mu treba u životu, a nekom je samo najbolja hrana lek za dušu, ali se oba smatraju jednako vrednim vidovima hedonizma. Razlog tome je što različita iskustva mogu izazvati jednaku emociju i drhtaj kod uživalaca, što može biti na skali od ekstremnog zadovoljstva do ulitmativnog nezadovoljstva, u skladu sa preferencijama ličnosti.

Ne postoji jedinstveni stimulans koji izaziva potpuno isti odgovor u svakom trenutku, odnosno zadovoljstvo je interakcija između stimulansa i osobe koja ga oseća. Prema mišljenju psihologa, uprkos raznim teorijama kako je hedonizam u osnovi nemoralan, on se smatra zdravim. Hedonizam je za svakoga jer svako treba da uživa u sopstvenom životu na način na koji to najbolje može.

Hedonosti kada je reč o konzumaciji, najviše uživaju u dobrom ukusu pića i čokolade. Takođe, nije zanemarljiv izgled hrane s obzirom da pravim hedonistima moraju sve kockice da se poklope. Imati obroke u restoranima brze hrane i prejedanje u istim se ne smatra hedonizmom ma koliko osoba uživala u tome. Hedonistički stav je posebno stanje uma koji se prema zadovoljstvu odnosi kao prema ritualu. Primera radi, samo najbolji restorani u Beogradu, sa specifičnom atmosferom i adekvatnim osobljem mogu biti uživanje za  hedonistu.

Iz tog razloga dolazi često do nesporazuma da li je neophodan dublji džep da biste nekog nazvali hedonistom? Istina je da dobar restoran u Beogradu, ne mora nužno biti skup, bitno je samo znati gde jesti u Beogradu, a to se postiže time što imate naviku da pričate o dobroj hrani. Bitno je samo naći balans u zadovoljstvu koje pruža dobar zalogaj i preterivanju koje donosi posledice.  

Mladi ručaju za stolom

Zašto neki ljudi ne mogu da uživaju u hrani?

Postoje osobe koje ne mogu da uživaju u hrani zbog prevelike opterećenosti brojkama i kalorijama. Potpuno je pogrešan pristup hrani kada ste jedino opterećeni brojem kalorija, procentima masti i ugljenih hidrata. Na ovaj način sebi uskraćujete uživanje ne samo u hrani, nego u čitavom životu. Osim toga, opterećnost brojevima, a ne ukusima samo može da dovede u zablude i klopke. Zato je jako bitno prepoznati glad i momente kada samo osećate potrebu za obrokom.

Kako stručnjaci savetuju i onima koji se često pridržavaju dijeta, najbolje je jesti u vreme kada osetite žeju za specifičnim ukusom. Slušajte svoje telo i priuštite mu dobar obrok, ne uskraćujte sebi ništa, ali imajte meru. Jedite polako i obavezno napravite posebu atmosferu prilikom jela. Bilo da su u pitanju restorani u Beogradu koji imaju kuhinju koja vama najviše odgovara ili da jedete kod kuće – potrudite se da odvojite to vreme samo za hranu. Uživajte svim čulima jer ćete samo tako moći da cenite ono što je na tanjiru. Dozvolite sebi i dobar koktel ili čašu vina koje se slaže sa specijalitetom da biste upotpunili doživljaj.  

Uživanje u hrani je zdravo

Da li ste znači da japanska vlada ohrabruje svoje stanovništvo da uživa u hrani? Razlog tome su prvenstveno zdravstveni benefiti koje hedonistički pristup hrani donosi. Postoji naime, niz dokaza koji potvrđuju da je uživanje u hrani jedna od glavnih komponenti istovremeno zdrave ishrane, odnosno zdrave konzumacije.

Istovremeno, negativne emocije vezane za jelo kao što su krivica, strah, sram i sud stvaraju posledice po zdravlje i blagostanje pojedinca. Neki od razloga zbog kojih treba da naučite da uživate u hrani sa medicinske tačke gledišta su:

 • Bolje varenje hrane – Uživanje u hrani daje signal parasimpatičkom nervnom sistemu da aktivira svoj relaksacioni odgovor. To je isti sistem kojim se odvija varenje tako što opušta mišiće u gastrointestinalnom traktu.
 • Jača apsorpcija nutrijenata – dokazano je da je ukus hrane u direktnoj relaciji sa apsorpcijom hranljivih materija.
 • Veći osećaj sitosti će se javiti kada unesete manje hrane ako dozvolite sebi da uživate.

Naš tim koji na čelu ima vrhunskog šefa kuhinje teži, ali i ostvaruje da vas najbolja hrana u Beogradu očekuje u Magazi. Šta god bila vaša strast – kolači, mesni specijaliteti, morski plodovi ili pasta, kod nas ćete uživati u ukusima koji će zagolicati sva vaša čula. Mi čvrsto verujemo da je uživanje u hrani strast kojoj treba da se predate i tu smo da vam budemo saveznici.  

Kako provesti novogodišnju noć u Beogradu

Jedan od veoma radosnih praznika u toku godine svakako je doček Nove godine. Kraju godine i početku nekog novog poglavlja svi se raduju, i najmlađi i nešto stariji. Decembar je mesec ljubavi i darivanja, te je ceo mesec u duhu slavlja i praznika.

Vreme praznika je vreme kada se svi okupljaju na porodičnim ručkovima, odlaze na nekoliko dana na put ili novogodišnji doček provode u beogradskim restoranima, klubovima, splavovima ili kafanama. Neretko se mladi odlučuju i za kućne žurke, a često uz dobro kuvano vino doček Nove godine u Beogradu provode na trgovima.

Ponude za doček Nove godine uglavnom se mogu naći na internetu i izbor je veliki. Mnogi već pre početka decembra znaju gde će ići i već su platili svoje mesto, jer je novogodišnja noć u Srbiji veliko slavlje koje cela nacija proslavlja u krugu porodice i prijatelja.

Poseta turista Beogradu se sve više povećava, jer su čuli da je Beograd noću postao sinonim za najbolje žurke na Balkanu. Doček Nove godine u Srbiji uz noćni provod i noćni i život može biti nezaboravno iskustvo za svakog ko je za takvu vrstu provoda, a turisti se uglavnom odlučuju za brojne klubove i kafane jer su čuli da je srpska rakija nezaobilazni deo noćnog provoda.

U daljem tekstu smo pripremili za vas nekoliko saveta kako provesti novogodišnju noć u Beogradu.

Nova godina u restoranu

Doček Nove godine restorani

Za doček Nove godine u beogradskim restoranima sve češće se odlučuju oni koji su za nešto svečaniji doček uz večeru i vino. Naime, ova vrsta proslave Nove godine je rezervisana za one koji nisu zainteresovani za muziku koju pušta DJ i velike gužve. Novogodišnja noć u Beogradu u restoranima je najelegantiji doček u Beogradu za koji se možete odlučiti. Pregršt restorana prestonice odavno su napravili program za doček Nove, te su mesta već uveliko popunjena.

Najlepši doček je uz reku, dobru muziku, piće i društvo, te bi restoran Magaza bio idealan izbor za one koji žele da u Novu godinu uđu sa dobrom energijom, u odličnoj atmosferi okruženi elegancijom. Kako se mesta za restorane vrlo brzo popunjavaju, neophodno je rezervisati svoje mesto na vreme, kako biste imali svoj novogodišnji plan.

U restoranima će sigurno biti živa muzika koja će biti zadužena za podizanje atmosfere uz najpoznatije boemske hitove. Restorane ne biraju samo stariji, već sve više i mlađi koji nisu zainteresovani za izlaske po klubovima i više su za neku svečaniju nit dočeka. Cene restorana variraju i to zavisi i od lokacije same i od ekskluzivnosti restorana, od menija za koji se odlučite, kao i od samog mesta stola za koji se odlučite.

Doček Nove godine na Trgu

Doček Nove godine u Beogradu na Trgu je idealno rešenje za one koji se ne plaše hladnoće. Prelep način da se novogodišnja noć provede uz poznate hitove poznatih srpskih muzičara, uz kuvano vino i kuvanu rakiju, kolektivno odbrojavanje i nezaobilazni vatromet.  Iako je svake godine 31. decembar u Beogradu poprilično hladan, pogotovu ako se radi o noći, beogradski Trg je uvek pun.

Građani u hladnim trenucima zaborave na vreme jer ih očaraju svetla grada, ukrasi i novogodišnja jelka, te se sa društvom i uz dobru muziku provedu idealno. Doček na Trgu je najjeftinija varijanta dočeka, pa je uglavnom izbor mladih i tinejdžera koji nemaju novca za klubove i nemaju dovoljno godina za alkohol. Ali nemojte da vas gužva odbije da ne posetite Trg za Novu godinu, jer upravo to što ste na otvorenom daje vam mogućnost da menjate svoju poziciju.

Ono što je turistima za vreme praznika veoma interesantno u Beogradu su ulice otvorenog srca, kao i Trg otvorenog srca. Omiljeno mesto za najmlađe svake godine izgleda sve lepše i predstavlja malu božićnu pijacu. U sklopu ulice otvorenog srca organizuje se dečiji program u okviru kog peva hor, igraju se predstave, a klovnovi i Deda Mrazovi podižu prazničnu atmosferu svojim performansima.

Doček Nove godine na trgu

Klubovi i kafane – doček Nove godine

Omiljeno mesto za mlade koji su željni dobrog provoda uz mnogo alkohola i litre piva koje je postalo najpopularnije alkoholno piće među mladima, uz najpoznatije pesme i izvođače, svakako predstavljaju klubovi i kafane. Ako se odlučite za ovakvu vrstu dočeka, važno je da nemate preterano velika očekivanja, jer na ova mesta izlaze mladi i često sama novogodišnja noć može prerasti u fijasko.

Kako je u pitanju Beograd noću Nova godina i dobar provod su termini koji idu jedan sa drugim, ali budite pažljivi. Obratite pažnju na cenu. Često cena za doček u klubovima i kafana podrazumeva samo ulaz i eventualno jedno piće dobrodošlice. Najbolje je ići na mesta koja ste već obišli, tako ćete znati koje su cene i da li je novogodišnji meni precenjen na tom mestu.

Takođe, pazite da li je cena ulaza veoma niska ili veoma visoka. Naime, ukoliko je cena nešto niža, može se desiti da klub ili kafana budu prepuni, pa da vam ceo ugođaj dočeka Nove bude uništen gužvom i nemogućnošću da se krećete normalno i veselite. Isto tako, ređe ali dešava se, da takva mesta budu prazna, što vam takođe može predstavljati ne tako ispunjen doček. A ako je reč o veoma visokoj ceni, često se dešava da ćete morati, čak i ukoliko skupite novac za kartu, potrošiti mesečnu platu kako biste obezbedili sebi piće tako ekskluzivne kafane ili kluba.

Doček Nove godine sa najbližima – kućna žurka

Kućna žurka polako postaje omiljena vrsta proslave Nove godine mladima kojima je dosta klubova i gužve. Naime, kada se radi o kućnoj žurki sve je na vama. I organizacija mesta, kupovina hrane i pića, sami birate i puštate muziku. Ovakve dočeka često upotpunjavaju brojne društvene igre, te ovakva vrsta dočeka uglavnom bude najzanimljiviji odabir za svakog.

Okruženi svojim prijateljima, ako se odlučite za kućnu žurku, u Novu godinu ćete ući opušteno i u dobrom provodu i raspoloženju. Najvažnije je da obezbedite hranu i piće, jer to nećete moći da nađete u novogodišnjoj noći. A nakon žurke, ostanite i pomozite domaćinu da sve očisti i raspremi, jer je sigurno da će biti posla.

Kako je najteže naći mesto za kućnu žurku, jer niko neće da preuzme tu odgovornost na sebe, za doček Nove godine ponude za iznajmljivanja stanova su brojne. Pa tako možete iznajmiti neki stan na samo jedno veče koji se nalazi u blizini Trga i na taj način proslaviti Novu godinu u toplom uz muziku sa Trga.

Izaberite pravi doček za vas, organizujte sve na vreme i uživajte u svakom danu praznika!

Kolači koje volimo

Pripremanje kolača i torti, kao i drugih poslastica ima veoma dugu istoriju jer su ljudi voleli da prave ukusna slatka jela, a neka od njih postala su poznata širom sveta i za njih granice ne postoje – možete ih pronaći u skoro svakoj zemlji, nekada pod drugim imenom, ali ćete po ukusu prepoznati o čemu je reč.

U početku kolači nisu bili onakvi kakvim ih danas znamo, a teško se mogla praviti razlika između običnih biskvita i kolača u pravnom smislu te reči jer su za pripremu jednih i drugih korišćeni isti sastojci, a recepti za kolače su raznovrsni, pa svako može da pronađe nešto za sebe i kombinuje sa omiljenim koktelima ili drugim pićima.

Suvi kolači

Za njih se može reći da su jednostavni kolači i da za njihovu pripremu nije potrebno ni mnogo sastojaka ni vremena, a upravo u tome je njihova čar – brzo se pripremaju, ukusni su i vole ih skoro svi, uz čaj, kafu, a nestaju iz činije dok gledate omiljeni film ili seriju.

Za njihovu pripremu koriste se sastojci poput jaja, brašna, mleka, šećera, cimeta i drugih sastojaka koje svakodnevno upotrebljavamo u kuhinji i od kojih možemo za nekoliko minuta, uz malo mašte da napravimo ukusne kolače.

Božićni kolačići

Kako se približavaju Nova godina i praznici, dolazi i vreme za božićne kolačiće. Njima niko ne može da odoli, od najmlađih članova porodice koji uživaju da ih ukrašavaju do roditelja koji iz godine u godinu smišljaju nove oblike i zanimacije za svoje mališane kada su kolači za Božić u pitanju.

Božićni kolačići se jednostavno pripremaju, a sve što je potrebno jeste da napravite testo od mekog brašna, jaja, šećera i margarina, a ako želite, možete da dodate i kakao prah kako biste ih dobili i u nešto tamnijoj boji. Deci možete prepustiti da ih ukrase jestivim bojama i zabava je zagarantovana.

Kremasti kolači

Za njih se često kaže da su najbolji kolači, a nema sumnje da su najukusniji zato što su dodatno obogaćeni filovima i dodacima različitih ukusa, a upravo kod nas na meniju možete naći jedan takav kolač, a to je Nugat. Za kremaste kolače kao podloga najčešće se koriste različite vrste keksa, a pritom, nema potrebe da mutite i pečete komplikovane kore jer većina ovih kolača spada u voćne (kao što je naš kolač od jabuke), a i keks se odlično uklapa u tu kombinaciju.

Bilo da volite čokoladne rolate, kolače sa keksom, pudingom, uz dodatke voća, kremaste kolače ćete obožavati jer za njihovu pripremu treba malo vremena, pa su idealni za nenajavljene goste.

Čokoladna torta

Poznati kolači

Od početka pravljenja kolača pretpostavlja se da je Evropa bila na prvom mestu i da poslastičarima nije nedostajalo ideja, a kolači i torte su ovde za razliku od drugih mesta sadržale veliku količinu čokolade, mleka i jaja, a sve to im je davalo bogat ukus.

Jedan od najpoznatijih citata koji je u vezi sa kolačima pripisuje se Mariji Antoaneti koja je na opasku da narod nema dovoljno hleba, odgovorila: Ako nemaju hleba, neka jedu kolače. U Švajcarskoj su prvi kolači pravljeni od žitarica koje su mrvljene, a potom pečene. Takve kolače jedemo i danas, pogotovo su zdravi kada u smesu od žitarica dodamo i komadiće suvog voća.

Za Grčku je karakteristično bilo da na meniju obavezno budu kolači od sira dok su Rimljani praktikovali nešto složenije recepte koji su sadržali lešnike, suvo grožđe i različite vrste voća koje bi doprinosile boljem ukusu.

Amerikanci čak slave i Nacionalni dan kolača krajem novembra iako nema preciznih informacija zašto baš tada i kako je došlo do uspostavljanja ovog praznika, ali se i ne zamaraju tim već se trude da ga proslave uz što ukusniji kolač.

Danas postoje različite vrste kolača, a zastupljeni su podjednako kao i torte. Prave se širom planete i ne samo u svečanim prilikama kao ranije, već skoro svakodnevno mogu da se nađu na našim trpezama, a u restoranima možemo da probamo nove i ukusne kolače jer poslastičari ne prestaju da eksperimentišu sa ukusima i sastojcima, pa ni naša Magaza nije izuzetak, zato obavezno dođite i probajte poslastice koje imamo na meniju!

Najlepša mesta za šetnju u Beogradu

Beograd kao jedan od starijih gradova Evrope, pretrpeo je brojne udare i ratove. Bio je u rukama mnogih vladara, a svako dešavanje u prošlosti ostavilo je veliki trag. Promene u arhitekturi, umetnosti, kulturi nude posebnu draž koju možete osetiti dok šetate glavnim gradom.

Kao veliki grad sa mnogo stanovnika, Beograd nudi obilje oblasti za rekreaciju i opuštanje. Za vas smo izdvojili nekoliko najlepših mesta za šetnju u Beogradu gde se možete odmarati od svakodnevnih obaveza.

#1 Kalemegdan kao simbol Beograda

Kalemegdan, ili kako ga Beograđani zovu “Srce Beograda”, predstavlja popularno mesto za opuštanje. Tvrđava odiše istorijom na svakom koraku. Brojni spomenici, skulpture i građevine omogućuju vam da uživate u prelepom okruženju i tišini. Veliki park sa mnogo klupica za odmor idealno je mesto za porodična vikend okupljanja.

Kalemegdanska tvrđava je više puta u istoriji bila uništavana, ali bi se uvek izgradila snažnija nego ikada. Kalemegdan je podeljen na dva grada, donji i gornji. Donji grad predstavlja oblast na padini koja se pruža do reke. Dok gornji grad krasi šetalište ukrašeno zelenilom, pa je upravo zato jedno od najlepših mesta za šetnju u Beogradu.

#2 Šetnja glavnom Knez Mihajlovom ulicom

Najpoznatija pešačka zona Beograda je Ulica Knez Mihajla ili Knez Mihajlova kako je nazivaju građani Beograda. Bogata brojnim prodavnicama i kafićima, nesumnjivo je prvi izbor mladih kada je mesto za šetnju u pitanju. Ovo je ulica koja je karakteristična po raznoraznim uličnim nastupima i muzejskim izložbama.

Početna tačka posetioca i turista, koji bi želeli da upoznaju Beograd, nalazi se u samom centru grada. Na početku ulice nalazi se centar za informacije na Terazijama, dok je za početak organizovanih tura po glavnom gradu rezervisan Trg Knez Mihajla, poznatiji kao trg kod konja.

Knez Mihajlova ulica

#3 Jezgro hedonističkog odmora – Beton hala

Na obali reke Save sa prelepim pogledom na šetalište i reku nalazi se Beton hala. Savsko šetalište je zanimljivo i mladima i onima koji više ne pripadaju toj starosnoj grupi. Veliko pristanište rečnih brodova nalazi se upravo ovde, pa je zbog toga Beton hala jedno od savršenih lokacija za brojne karnevale.

U Beton hali se mogu pronaći brojni restorani i kafići za sve koji bi da se odmore i opuste uz dobru atmosferu i pozitivnu energiju. Nakon duge šetnje, možete posetiti restoran Magaza koji se nalazi na obali reke Save. U ovom restoranu možete odmoriti i uživati u raznim specijalitetima, velikom izboru piva, ali i velikom izboru kolača. Mesto je idealno za svaku vrstu okupljanja, bilo da ste sa društvom, bilo da ste na poslovnom sastanku sa klijentima. Takođe, ovde se možete provesti i opustiti vikendom uz nastupe poznatih bendova i pevača.

#4 More Beograda – Ada ciganlija

Plaža Ada ciganlija zaštićena je kao nacionalno blago 1821. godine. Nalazi se na rečnom ostrvu koje je udaljeno svega četiri kilometara od ušća Save u Dunav. Pored duge staze (duže od sedam kilometara) za šetnju, Ada ima i odvojenu biciklističku stazu.

Ukoliko ste raspoloženi za “trening šetnju u prirodi”, Ada je idealna za to. Pored teretane na otvorenom i trim staze za trčanje, na Adi možete iznajmiti bicikl i rolere, kao i pedolino za vodu. Duga plaža Ade sinonim je za more Beograda, koju ljudi veoma posećuju za vreme letnje sezone kupanja.

Ada ciganlija par

#5 Kej oslobođenja – Zemunski kej

Ogromno šetalište koje se nalazi uz obalu Dunava jedno je od najlepših mesta za šetnju u Beogradu. Ukoliko ste željni dugih šetnji i vožnje biciklom, savršen izbor za to upravo je zemunski kej. Kako se nalazi odmah pored reke, vazduh je dosta podnošljiviji leti.

Na samom šetalištu postoji veliki izbor kafića i restorana. Veliko igralište najzanimljivije je deci, a cela oblast odiše toplinom i mirom koja privlači starije građane.

#6 Tašmajdanski park kao mozaik opuštanja

Sjajno mesto za predah, ali i mesto za šetnju kroz oazu Beograda predstavlja Tašmajdanski park. U centru glavnog grada, ovaj park važi za jedan od najlepših i najvećih parkova Beograda.

Veliko igralište glavna je atrakcija mališana, dok se roditelji mogu šetati uređenim stazama kroz ceo park. Tašmajdanski park je savršeno mesto da se provede slobodno vreme, a ujedno je i u blizini svih važnijih saobraćajnih linija.

Beograd je grad koji ima mnogo toga da ponudi. Šetnje kraj reka, večere u najboljim restoranima, provod u najposećenijim klubovima, kupovina u najekskluzivnijim radnjama… Na vama je samo da izaberete i uživate u svim njegovim čarima.

Kako odabrati koktel po svom ukusu?

Kada ti život da limun, ti napravi margarita koktel! Život možda i dalje neće biti sjajan, ali će se perspektiva iskristalisati. Najbolji kokteli imaju moć da očaraju ukusom, bojom i izbalansiranom recepturom. Kako je prava umetnost napraviti savršen koktel, bitno je i poštovati stvaraoca. Samo iskusni, obučeni barmeni sa izoštrenim čulom ukusa vam mogu napraviti koktel po meri.

Da li su kokteli Beograd ili nešto treće začin koji će vam ulepšati veče, to je na vama. Na nama je da vam pomognemo u odabiru koktela koji će odgovarati baš vašim preferencijama. Ispijanje dobrih pića je vid hedonizma kom možete da se prepustite, ali samo dok znate kako da zaista uživate u njemu. U nastavku teksta saznajte koja je kombinacija ukusa idealna za vas.

Vocni kokteli

Kokteli sa rumom

Kokteli sa rumom su možda najpopularniji zbog specifičnosti ove vrste alkoholnog napitka. Vole ga podjednako i momci i devojke, žestoko je piće, ali ima laganu notu koja ne ide na uštrb ukusa. Rum je odličan element koktela jer se lako meša sa drugim ukusima, uglavnom slatkastim, ali to nije jedini slučaj.

Imajte na umu da postoji beli, crni, zlatni i začinjeni rum i da vrlo lako može da vam se dopadne samo jedna od ovih vrsta. Beli rum ima jasnu notu i nežan ukus, a naječešće se koristi kao glavni element za Cuba Libre, Piña Colada i Mojito koktel.

Zlatni rum je neophodno da odleži u drvenim bačvama oko pola godine nakon čega dobija karakterističnu zlatastu boju i slađi ukus. Međutim, postoji i tamni rum koji se čuva u bačvama i do sedam godina što ima uticaj na njegovu tamnu boju i prodoran ukus. Iz tog razloga se uglavnom pije čist, odnosno bez ikakvih dodataka ukusa. Začinjeni rum je idealan izbor za sve koji vole slađi ukus jer je ovo vrsta tamnog aromatizovanog ruma boje karamele. Može se piti zasebno, ali može i da bude deo bilo kog standardnog koktela čiji je sastojak rum. Neki od koktela koji su idealni za vas ukoliko ste ljubitelj ruma:

 • Culto a la vida – Slatkast koktel koji u sebi osim ruma sadrži limetu, braon šećer i sok od borovnice.
 • Mai Tai – popularan koktel koji može po vašoj želji biti manje ili više sladak. Sastoji se od bele i tamne vrste ruma, likera od pomorandže (Triple sec), likera od badema (Amaretto), sirupa od nara (Grenadine), soka od ananasa i sveže ceđenog limuna.
 • California sun – koktel koji pijete na sopstvenu odgovornost. Jakog ukusa i neobičnog spoja belog ruma, tekile, soka od pomorandže i ananasa i crvenog vina.

Kokteli sa votkom

Tradicionalno, votka je pravljena destilacijom žitarica ili krompira, iako danas postoje i moderni brendovi koje sadrže dodatke u vidu voća ili šećera. Ipak, kada su kokteli sa votkom u pitanju, uglavnom se koristi čista votka čija je zastupljenost alkohola oko 40 posto. Votka može biti pomešana gotovo sa svim sastojcima i jednako je popularna i kao glavni i kao sporedni element koktela.

Najpoznatiji je Cosmopolitan koktel koji je čuvena serija Seks i grad proslavila, a u sebi ne sadrži ništa više do soka od borovnice, limuna, likera od pomorandže i votke. Neki kokteli imaju svega par sastojaka, ali baš zbog savršenog balansa imaju moć da zalude svet. Ukusi koktela sa votkom variraju od sasvim slatkih do kiselih, a sama votka može biti i neosetna  posredstvom dodatnih ukusa. Kokteli sa votkom koje morate barem jednom probati su:

 • White Russian – Lagan i kremast. Kokel koji u sebi sadrži votku koja je zaslađena likerom od kafe i slatkom pavlakom.
 • Elektra – Ukusan i osvežavajuć. Koktel koji je idealan kao aperitiv, a u sebi sadrži votku, kiseli miks, sok od borovnica i kiselu vodu koja ga čini pitkim.
 • Martini melon – ukusan, ali i jak u isto vreme. Savršena receptura koja za sastojke ima votku, liker od dinje, sok od limuna i sok od ananasa.

koktel na šanku

Kokteli sa viskijem

Neki vole čist viski, neki sa ledom, neki vole da ga blago rablažene vodom. Bez obzira na vaše preferencije, kokteli sa viskijem su za ljubitelje ovog pića uvek dobra ideja. Viski je nekad sebično bio rezervisan samo za muškarce. Međutim danas ga jednako pije i nežniji pol, a razlike u ukusu definišu brend kome su naklonjeni.

Ovo piće ima bogatu istoriju i tradiciju ispijanja, a u današnje vreme, kada se ljudi vraćaju na proverene recepture viski ima povratak u velikom stilu. Godfather je jedno od pića koje nikada neće izaći iz mode, a koje se sastoji isključivo od škotskog viskija i likera od badema. Ova vatrena voda, kako nam je poznata iz kaubojskih filmova, je jedno od najkvalitetnijih žestokih pića nastalih fermentacijom žitarica. Danas postoji još popularnih vrsta koktela sa viskijem, a neki od njih su:

 • Lynchburg Lemonade – kiseo i osvežavajući koktel izuzetno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama. U ovaj koktel ide burbon (obično Jack Daniel’s), liker od pomorandže, sok od limuna, šećerni sirup i Sprajt.
 • Whiskey sour – čuven i jednostavan. Koktel koji sa jednostavim dodatkom u vidu soka od limuna (ili kombinacije kiselih sokova) predstavlja jedan od najpoznatijih pića sveta.
 • Magazinjo – koktel koji ako ste ljubitelj viskija, morate probati u našem restoranu. Za sastojke ima čuveni viski brenda Jameson, malo limete, listove nane, sprajt i pivo. Potpuno neočekivana kombinacija koja će vas očarati na prvi gutljaj.

Kokteli mogu alkoholni i bezalkoholni, šareni, slatki, kiseli. Opcije su mnogobrojne i svako može da nađe nešto što njemu odgovara. Koktel majstori svakog dana unapređuju svoj poziv novim kombinacijama ukusa koji su podjednako privlačni muškarcima i ženama. Uz pravu preporuku i dobrog umetnika, možete osmisliti svoj miks kom ćete se iznova vraćati. Stručnjaci iza Magaza šanka će vam rado izaći u susret i maestralno napraviti piće po vašem ukusu. Najbolji kokteli Beograd, i šta vam još treba?

Rakija – srpski brend i deo noćnog provoda

Jedan od najprepoznatljivijih srpskih brendova je rakija, žestoko alkoholno piće omiljeno kako Srbima, tako i turistima koji je rado konzumiraju. Šljivovica se vodi kao nacionalno piće Srbije, a o njenoj zastupljenosti svedoči činjenica da nema slavlja bez ovog napitka, niti stranca koji je odbio da je proba. Pravi se od raznih sorti šljiva, a mnoge druge vrste voća su dovele do prave raznovrsnosti rakije, kako u pogledu ukusa tako i u pogledu žestine.

Po svojim osobinama, vrlo je slična vodki ili brendiju, a pored šljive za njeno pravljenje se koriste i voćke poput kajsije, grožđa, dunje, smokve, maline i višnje. Često se ovo voće meša sa medom, travama i lešnikom kako bi se obogatio krajnji ukus rakije. U nastavku pročitajte kojih su to pet najpopularnijih vrsta rakije koje možete pronaći kako na spskoj porodičnoj trpezi, tako i u noćnom provodu.

#1 Šljivovica

Ono što je za francusku konjak, a za Škotsku viski, to je za Srbiju šljivovica. Ovo piće može da se svrsta u red najkvalitetnijih žestina na svetu. Dobija se dvostrukom destilacijom kojom nastaje takozvana “prepečenica” koja sadrži do 60% alkohola, dok prva destilacija daje “meku rakiju” čiji procenat alkohola nije veći od 30%.

Specifičan ukus i aroma ove rakije privlači potrošače iz čitavog sveta, a ovo tradicionalno utkano piće se može naći u okviru svakog posluženja, bilo da je reč o većim, manjim, modernim ili tradicionalnim proslavama. Ukoliko vas posete prijatelji iz inostranstva, poseta modernim beogradskim restoranima može biti idealan način da provedete veče i upoznate ih sa ovom rakijom, jer šljivovicu sadrže gotovo sve karte pića modernih restorana.

#2 Viljamovka  

Viljamovka je dobila naziv po sorti kruške od koje se proizvodi. U pitanju je sorta Vilijam čiji plodovi pre upotrebe u ovu svrhu moraju da dostignu punu zrelost, jer tada sadrže najviše minerala i prirodnog šećera. Zbog svoje prijatne arome spada u red omiljenih rakija, a specifična je jer se proizvodi od tačno određene, kvalitetne sorte što je čini vrlo traženom na tržištu. Samo čisti plodovi ove sorte krušaka, koji sazrevaju u avgustu, daju kvalitetnu rakiju viljamovku koja nakon šljivovice predstavlja najpopularniju u Srbiji i šire.

Proces pripreme ove rakije može trajati i do nekoliko nedelja zbog dvostruke destilacije i razblažavanja destilovanom vodu. Ova rakija se čuva isključivo u inox ili staklenim flašama, na temperaturama do 15 stepeni.

#3 Lozovača

Lozovača je rakija od grožđa koja se osim na Balkanu proizvodi i u drugim delovima sveta, mada Srbija ima status ubedljivo najvećeg proizvođača rakije. Dobija se destilacijom neceđenog fermentisanog grožđa i u sebi sadrži do 45% alkohola. U njenoj proizvodnji se koristi kvasac koji potpomaže fermentaciju, a gotova rakija se čuva isključivo u bocama koje ne otpuštaju boju. Pre konzumiranja se razblažuje destilovanom vodom, i za razliku od većine drugih vrsta, ova rakija ima izraženo sladunjav ukus.

#4 Dunjevača

Plodovi dunje koji se koriste za proizvodnju ove vrste rakije ostavljaju se da odstoje do potpunog sazrevanja, nakon čega se kreće u višenedeljni postupak pravljenja rakije. Ovu vrstu ćete prepoznati po jakoj zlatno – žutoj boji, a specifičan, više sladak nego žestok ukus, čini je jednom od najskupljih i najtraženijih rakija. Zbog toga je u Srbiji nazivaju kraljicom domaćih rakija. Vranjski dunjac i leskovačka dunja važe za proverene sorte ovog voća, koje daju najkvalitetniju rakiju. Organizacija raznovrsnih proslava gotovo uvek podrazumeva i ovu rakiju kao deo posluženja.

#5 Klekovača

Ova vrsta rakije se retko proizvodi kao čista klekovača, pa se najčešće dobija dodavanjem bobica kleke u šljivovicu ili ubacivanjem samlevene kleke u proces vrenja šljive. Mala količina kleke je dovoljna da izmeni šljivovicu i ispusti aromatična i lekovita dejstva istovremeno. Dvostrukom destilacijom se najpre dobija gorak ukus koji uzrokuje terpen, a zatim se gorčina gubi i nju zamenjuje prijatna aroma.

Kleka je bila jedna od omiljenih biljaka u narodnoj medicini godinama, mada njen put od narodne medicine do srpskih restorana nije bio naročito dug. Ova rakija je najcenjenija u Bajinoj Bašti, na Tari i na obalama Drine. Tridesetih godina prošlog veka u srpskoj prestonici nastaje i prvi srpski koktel pravljen na bazi kleke iz Bajine Bašte.

Iako se u Srbiji proizvodi vekovima, šljivovica je zaštićena kao srpski brend tek 2007. godine. Nek države iz regiona takođe proizvode pojedine vrste rakije, a stranci vole da je upoređuju sa brendijem, mada je nesumnjivo da originalna rakija potiče upravo iz srpske države, gde se proizvodila još u vreme cara Dušana. Bonton nalaže da se rakija pije isključivo iz malih staklenih čaša sa maksimalnom zapreminom od 0,5 dl.