Od hrane do provoda, Magaza je mesto za svakog! Posetite nas još danas i uživajte u sjajnom ambijentu sa pogledom na reku.

064 571 11 11 magazabelgrade@gmail.com
Karađorđeva 2-4, Beton Hala, Beograd
Search
kolači sa dekoracijom

Kolači koje volimo

Pripremanje kolača i torti, kao i drugih poslastica ima veoma dugu istoriju jer su ljudi voleli da prave ukusna slatka jela, a neka od njih postala su poznata širom sveta i za njih granice ne postoje – možete ih pronaći u skoro svakoj zemlji, nekada pod drugim imenom, ali ćete po ukusu prepoznati o čemu je reč.

U početku kolači nisu bili onakvi kakvim ih danas znamo, a teško se mogla praviti razlika između običnih biskvita i kolača u pravnom smislu te reči jer su za pripremu jednih i drugih korišćeni isti sastojci, a recepti za kolače su raznovrsni, pa svako može da pronađe nešto za sebe i kombinuje sa omiljenim koktelima ili drugim pićima.

Suvi kolači

Za njih se može reći da su jednostavni kolači i da za njihovu pripremu nije potrebno ni mnogo sastojaka ni vremena, a upravo u tome je njihova čar – brzo se pripremaju, ukusni su i vole ih skoro svi, uz čaj, kafu, a nestaju iz činije dok gledate omiljeni film ili seriju.

Za njihovu pripremu koriste se sastojci poput jaja, brašna, mleka, šećera, cimeta i drugih sastojaka koje svakodnevno upotrebljavamo u kuhinji i od kojih možemo za nekoliko minuta, uz malo mašte da napravimo ukusne kolače.

Božićni kolačići

Kako se približavaju Nova godina i praznici, dolazi i vreme za božićne kolačiće. Njima niko ne može da odoli, od najmlađih članova porodice koji uživaju da ih ukrašavaju do roditelja koji iz godine u godinu smišljaju nove oblike i zanimacije za svoje mališane kada su kolači za Božić u pitanju.

Božićni kolačići se jednostavno pripremaju, a sve što je potrebno jeste da napravite testo od mekog brašna, jaja, šećera i margarina, a ako želite, možete da dodate i kakao prah kako biste ih dobili i u nešto tamnijoj boji. Deci možete prepustiti da ih ukrase jestivim bojama i zabava je zagarantovana.

Kremasti kolači

Za njih se često kaže da su najbolji kolači, a nema sumnje da su najukusniji zato što su dodatno obogaćeni filovima i dodacima različitih ukusa, a upravo kod nas na meniju možete naći jedan takav kolač, a to je Nugat. Za kremaste kolače kao podloga najčešće se koriste različite vrste keksa, a pritom, nema potrebe da mutite i pečete komplikovane kore jer većina ovih kolača spada u voćne (kao što je naš kolač od jabuke), a i keks se odlično uklapa u tu kombinaciju.

Bilo da volite čokoladne rolate, kolače sa keksom, pudingom, uz dodatke voća, kremaste kolače ćete obožavati jer za njihovu pripremu treba malo vremena, pa su idealni za nenajavljene goste.

Čokoladna torta

Poznati kolači

Od početka pravljenja kolača pretpostavlja se da je Evropa bila na prvom mestu i da poslastičarima nije nedostajalo ideja, a kolači i torte su ovde za razliku od drugih mesta sadržale veliku količinu čokolade, mleka i jaja, a sve to im je davalo bogat ukus.

Jedan od najpoznatijih citata koji je u vezi sa kolačima pripisuje se Mariji Antoaneti koja je na opasku da narod nema dovoljno hleba, odgovorila: Ako nemaju hleba, neka jedu kolače. U Švajcarskoj su prvi kolači pravljeni od žitarica koje su mrvljene, a potom pečene. Takve kolače jedemo i danas, pogotovo su zdravi kada u smesu od žitarica dodamo i komadiće suvog voća.

Za Grčku je karakteristično bilo da na meniju obavezno budu kolači od sira dok su Rimljani praktikovali nešto složenije recepte koji su sadržali lešnike, suvo grožđe i različite vrste voća koje bi doprinosile boljem ukusu.

Amerikanci čak slave i Nacionalni dan kolača krajem novembra iako nema preciznih informacija zašto baš tada i kako je došlo do uspostavljanja ovog praznika, ali se i ne zamaraju tim već se trude da ga proslave uz što ukusniji kolač.

Danas postoje različite vrste kolača, a zastupljeni su podjednako kao i torte. Prave se širom planete i ne samo u svečanim prilikama kao ranije, već skoro svakodnevno mogu da se nađu na našim trpezama, a u restoranima možemo da probamo nove i ukusne kolače jer poslastičari ne prestaju da eksperimentišu sa ukusima i sastojcima, pa ni naša Magaza nije izuzetak, zato obavezno dođite i probajte poslastice koje imamo na meniju!