Od hrane do provoda, Magaza je mesto za svakog! Posetite nas još danas i uživajte u sjajnom ambijentu sa pogledom na reku.

064 571 11 11 magazabelgrade@gmail.com
Karađorđeva 2-4, Beton Hala, Beograd
Search
Razlicite vrste i flase viskija

Koje vrste viskija postoje i u čemu se razlikuju?

U dobrom provodu alkoholno piće je glavni asistent, jer konzumiranjem alkohola prividno bežimo od stvarnosti. Postoje određena alkoholna pića koja više piju muškarci kao što je recimo pivo kao najpopularnije alkoholno piće, dok postoje i ona kojima je više naklonjen nežniji pol, kao što je vino na primer. Ali kada je u pitanju viski, svi ga rado konzumiraju, bez obzira na pol.

Viski ima veliki procenat alkohola, u zavisnosti od vrste, te je potrebno da se popije veoma malo kako bi se opustili. Svima je poznato da je viski glavno piće u svim filmovima i serijama i da ga mnogi konzumiraju u velikim količinama, bez obzira na pol, godine i deo dana. Glavno alkoholno piće svake proslave je viski. U elegantnim niskim čašama, dva prsta žućkasto zlatne tečnosti i pomalo gorkast ukus učiniće da izgledate i profesionalno i ozbiljno, a ujedno i veoma opušteno.

Sa alkoholom ne treba preterivati, pa tako ni sa viskijem. Mnogi danas mešaju viski sa raznim sokovima, kako bi ga ublažili i učinili da ukus bude manje gorak, a više sladak. Mnogi piju kako bi se osećali starije, a zapravo ne znaju ništa o piću koje unose u svoj organizam.

U daljem tekstu ćete imati priliku da pročitate koje sve vrste viskija postoje, koje se najviše konzumiraju, kao i u čemu se razlikuju.

Case viskija

Whiskey ili whisky – poreklo “vatrene vode”

Kada je u pitanju viski, podaci o ovom alkoholnom piću datiraju iz 800. godine pre nove ere. Smatra se da je nastalo u Indiji i da je preteča ovog pića bilo piće “arak”. Viski je kroz istoriju bio poznat kao “vatrena voda”, a sama reč viski potiče od francuske reči usquebaugh što u prevodu znači voda života.

Prvi značajniji pisani dokument o viskiju potiče iz 1494. godine iz Škotske. Danas postoji rat o tome ko je izmislio viski, te se Irci bune jer smatraju da su oni tvorci ovog alkoholnog pića. Naime, oni se pozivaju na propovedi i dnevnik jednog Irca, u kojem je zapisano kako se priprema trostruka vatrena voda.

Ono što mnoge buni je da li je pravilno napisati whiskey ili whisky. Za onoga ko kupuje, verovatno da je svejedno, ali za ljubitelje i velike poznavaoce ovog pića, razlike su velike. Naime, whiskey se koristi kada su u pitanju viski marke koje su američke i irske, dok se whisky koristi kod škotskih, japanskih i kanadskih brendova.

Definicija proklamuje da države koje u svom nazivu imaju slovo -e koriste reč whiskey, a države koje nemaju slovo -e u svom imenu koriste reč whisky.

Od cega se pravi viski

Viski je žestoko alkoholno piće koje se dobija destilacijom fermentiranih zrna žitarice. U zavisnosti od vrste žitarice, razlikuju se i vrste viskija, a najpoznatiji je američki, škotski i irski viski, koji se upotrebljavaju širom sveta, pa i kod nas. U  restoranima Beograda kao deo karte pića mogu se naći viskiji kao što su Johnie Walker, Chivas Regal, Jim Beam, Jameson, Four Roses, Ballantine’s, Baileys, Jack Daniel’s, te kako je izbor veliki, svako može naći baš nešto po svom ukusu.

Kada je u pitanju viski vrste se razlikuju i po tome kako i u kojoj meri se meša samo piće, kao i po procentu alkohola koji sadrži, te se tako razlikuje i boja i miris i ukus. Ovo alkoholno piće sadrži između 40% i 94,8% alkohola u sebi. Nakon same destilacije potrebno je da viski odstoji najmanje dve godine, a po potrebi i nekoliko godina. Smatra se da što je duže stario, to je viski bolji. Zanimljivo je da viski koji je napravljen iz zrna kukuruza ne mora da odstoji, već se može odmah konzumirati.

Ono po čemu se razlikuju vrste viskija je i sama cena. Kada je u pitanju viski cena varira, te je interesantan podatak da je najskuplji viski prodat za neverovatnih 460 hiljada dolara, a reč je o Macallan viskiju iz 1946. godine.

Flasa Ballantines viskija

Različite vrste viskija

Postoji nekoliko vrsta viskija koje se najviše razlikuju po načinu pravljenja. Osnovno podela viskija je na malt i grain viski. Malt viski se pravi od ječma, dok se grain viski pravi od bilo koje druge žitarice. Ove dve vrste viskija se kombinuju i tako nastaje blended viski. Najpoznatije vrste viskija kod nas koje se ujedno i najviše konzumiraju su viski bourbon i skoč.

Bourbon whiskey

Ova vrsta viskija mora biti napravljena od smese koja ima najmanje 51% kukuruza. Sam proces fermentacije burbona podrazumeva dodavanje već stare fermentisane smese iz prethodne fermentacije (ta smesa je poznata kao kisela smesa). Bourbon whiskey se pravi u Sjedinjenim Američkim Državama i mora da sadrži manje od 80% alkohola. U ovu vrstu viskija se ne smeju dodavati aditivi, i mora da odstoji minimum dve godine. Razlikuju se straight i blended bourbon. Jedan od najpoznatijih bourbon whiskey-a je Four Roses.

Scotch whiskey

I skoč je kao i svaki drugi viski nastao destilacijom smese žitarica, i to od smese slatkog ječma. Smesa podrazumeva ječam, vodu i kvasac. Kako bi se dobila željena boja koristi se karamela, koja pored boje, dodaje i slatkast ukus gorkom viskiju. Ovako spremljeno alkoholno piće mora da odstoji u najmanje tri godine, dok procenat alkohola mora biti manji od 94,8. Kako mu samo ime govori, ova vrsta viskija je proizvedena u Škotskoj. Najpoznatiji skoč je Ballantine’s i Chivas Regal.

Neko se prepušta uživanju u hrani, neko uživanju u kolačima koje volimo, a neko u piću. U svakom slučaju, ne treba preterivati i u svemu treba biti umeren i imati granice. Takođe, ukoliko spadate u grupu ljudi koji vole da konzumiraju viski, dobro je znati od čega i kako se pravi piće koje pijete, kao i odakle potiče. Na taj način ćete sigurno pažljivije birati i izgledaćete ozbiljnije u očima drugih ljudi.