Od hrane do provoda, Magaza je mesto za svakog! Posetite nas još danas i uživajte u sjajnom ambijentu sa pogledom na reku.

064 571 11 11 magazabelgrade@gmail.com
Karađorđeva 2-4, Beton Hala, Beograd
Search

Kako je doručak postao najvažniji obrok u našem danu

Stara poslovica kaže: „Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju“. Sudeći po tome, doručak se oduvek smatra najvažnijim obrokom, jer predstavlja temelj našeg dana. Mi to u Magazi veoma dobro znamo i zato vam nudimo najkvalitetnije obroke u veoma prijatnoj atmosferi pored reke.

Ali kako je sve počelo?

Još u starom Egiptu, doručak se smatrao osnovnim pravom svakog stanovnika, te su tako pre napornih radova u poljima, ljudi jeli veoma rano. Obrok se sastojao od hleba, luka i piva, a prema nekim izvorima i od sira i jaja.

Grčki pesnik Homer u svojoj “Ilijadi i Odiseji” spominje „ariston“, obrok koji se konzumirao odmah po izlasku sunca, prije dnevnih obaveza.

Rimljani su za doručak obično jeli hleb, sir, masline, salate, orašaste plodove, grožđice, pa čak i hladno meso koje je ostalo od prethodnog dana. Sve to su zalivali medom ili čašom vina.

U srednjem veku doručak se nije smatrao toliko važnim, jer su ostali obroci bili dovoljno obilni da je moglo da se preživi na njima. Doručak se u to doba retko i spominje, jer se smatrao obrokom siromašnih, odnosno bio je obavezan samo za decu, bolesne i stare.

Aristokratija počinje da doručkuje negde u 15. veku, a već u 16. veku postaje obavezan obrok.

Jak balkanski doručak ili ipak može drugačije?

Što se Balkana tiče, nemamo puno informacija o razvitku doručka kao svakodnevnog obroka. Beograđani su dugo bili skloni da veruju da je obavezan jutarnji ritual pre jela kafa ili čaj koji čiste organizam.

Pravim balkanskim doručkom najčešće se smatra obilna količina proteina i masti, ali ta ideja vremenom se menjala. Balkanci danas sve više veruju zapadnjačkim trendovima, te tako konzumiraju žitarice, šejkove ili druge lagane doručke.

Ipak, imamo i one koji su skloniji tradicionalnim načinima ishrane, pa za doručak biraju slaninu, jaja, čvarke i slično.

Kako je nekada izgledao doručak u Beogradu, a šta se može očekivati danas?

U duhu Beograda nekada je bilo da u ranim jutarnjim satima građani ispijaju kafe i razmenjuju priče. Doručak se smatrao porodičnim obrokom i roditelji su često insistirali da deca doručkuju pre polaska u školu. Međutim, kako se tempo života menjao, ta navika konzumiranja doručka postepeno je dobijala novi smisao.  Beograđani su stvorili svest o doručku kao korisnom obroku, te je tako danas veoma popularno da doručkujete i uživate u jelu u jutarnjim satima.

Idealna lokacija za odgovarajući početak dana svakako mora biti mesto na kom se osećate kao kod kuće.

Opuštena atmosfera, vrhunska kuhinja, fantastičan doručak i uz to prelep pogled na reku. Ako mislite da je nemoguće, varate se, jer upravo to Magaza nudi.

Najpoznatiji, a ujedno i najukusniji izbor za doručak svakako su uštipci. Uštipci su vrsta hrane koja veoma podseća na krofne, ali po sastojcima mnogo više liči na hleb.  Bilo da volite slatke ili slane doručke, uštipci potpuno zadovoljavaju vaše potrebe, jer ih mi pravimo i slane i slatke, baš po vašem ukusu.

Ako ste ipak pobornik zdrave ishrane, imamo rešenje i za vas! Omlet ili Magaza sendvič učiniće da se osećate još zdravije i obezbediće vam energiju neophodnu za idealan dan.

Kvalitetan doručak znači i uspešan početak dana, a mi se trudimo da vam upravo to obezbedimo.

U slučaju da vam se naš kutak Beograda posebno dopadne i da odlučite da ostanete kod nas malo duže nekon doručka, nudimo vam Meni veoma interesante hrane i pića koji če oplemeniti vaša čula i naterati vas da se vratite u ovaj restoran na reci.

Ako još uvek niste bili naš gost, pravo je vreme da rezervišite svoje mesto! Naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.