Od hrane do provoda, Magaza je mesto za svakog! Posetite nas još danas i uživajte u sjajnom ambijentu sa pogledom na reku.

064 571 11 11 magazabelgrade@gmail.com
Karađorđeva 2-4, Beton Hala, Beograd
Search
Cider pice

Cider (sajder) – poreklo napitka i zanimljivosti

Sve veći broj modernih ugostiteljskih lokala u svoje karte pića uvrštava i cider, sve atraktivniji napitak koji je potpuno neočekivano stupio na svetska tržišta i postao i više nego dostojna alternativa najčešće konzumiranim pićima u svemu – vinu i pivu. Iako postoje brojne nedoumice kada je u pitanju kategorisanje ovog pića, jedno je sigurno – osvežavajući ukus hladne jabuke sa nekoliko procenata alkohola naručuju i vole baš svi!

Poreklo i vrste cider-a

Cider je alkoholno piće koje se dobija fermentacijom soka jabuke. Iako je ovo piće novija pojava na svetskim tržištima, ne treba zanemariti činjenicu da njegovo poreklo seže još u davna vremena kada se jabuka fermentisala kako bi se sačuvala za trajniju upotrebu.

Prvi pisani tragovi postojanja cider-a potiču iz vremena Rimskog carstva, tačnije perioda Cezarovog pohoda na Britaniju. U srednjovekovnoj Francuskoj, apple cider se cenio kao dragocena sorta vina, dok su ga Amerikanci nekoliko vekova kasnije pili kao lokalni šampanjac.

Iako je cider alkoholno piće, u nekim državama prilikom poručivanja možete naglasiti da želite sweet cider (sok od jabuke) ili hard cider (alkoholno piće). Ovo naročito važi u Americi, gde biste po porudžbini “jednog cider-a” bez napomene koju vrstu želite, mogli dobiti alkoholno piće iako ste mislili na sok, ili obrnuto.

Kako izgleda proizvodni proces?

Proizvodnja cider-a teče kroz nekoliko ključnih koraka, od kojih prvi podrazumeva prikupljanje i čišćenje jabuka, koje se nakon toga melju i presuju, da bi nakon toga došlo i do prirodnog taloženja, pasterizacije i punjenja boca (bez aditiva). Bitno je napomenuti da kvalitetan cider zahteva upotrebu minimalno pet vrsta jabuka, koje se biraju i kombinuju prema udelu šećera i kiselina.

Sledeći korak je fermentacija, koja se odvija pomoću posebnih kvasaca. Vrenje dovodi do prirodnog taloženja i probistravanja, što je znak da je cider spreman za finalno punjenje boca. Ukoliko je u pitanju penušavi cider, dodavanjem kvasca i šećera počinje druga fermentacija. Potrebno je da cider odstoji na kvascima minimalno godinu dana, da bi se kvasci degoržirali, odnosno izbacili vani. Krajnji proizvod ovog procesa je bistri, penušavi apple cider, koji se nalazi u karti pića, spreman za konzumaciju.

Somersby jabuka

Vino ili pivo?

Kada smo pomenuli problem kategorisanja ovog pića, mislili smo prvenstveno na dva vladajuća, oprečna mišljenja o srodnosti cider-a sa drugim pićima. Dok jedna strana zagovara pripadnost cider-a pivima, postoj i oni koji uporno brane tezu da cider pripada vinima. Pouzdano svrstati cider u bilo koju kategoriju je teško, pogotovo ako se uzme u obzir da njegova ambalaža u vidu staklenih flaša sa oblikom pivskih zaista podseća na piva, međutim, ukus pića ipak “govori” u prilog druge strane. Ono što se ne dovodi u pitanje je alkohol, koji je u cider-u sadržan najčešće udelom od 6%.

Ako se posmatra odnos cider-a i piva, moglo bi se reći da je pivo često kroz istoriju dobijalo na značaju na uštrb cider-a, s obzirom na to da je do početka dvadesetog veka proizvodnja piva bila isplativija. Naime, proizvodile su se velike količine žitarica koje su našle namenu i van proizvodnje brašna, pa je popularnost piva cvetala, između ostalog i zato što je pivo lakše proizvesti nego sok od jabuke. Tek pojavom craft napitaka koji su zaživeli sedamdesetih godina prošlog veka, cider je povratio svoje mesto pod suncem, i od tada njegov uspon teče isključivo uzlaznom putanjom.

Kako je cider dospeo na srpsko tržište?

Za spektakularnu pojavu cider-a na našem tržištu možemo zahvaliti prvenstveno Somersby-ju, brendu koji je odlično prihvaćen pre desetak godina kada je pokupio sve simpatije svoje ciljne grupe. Ovaj brend danskog porekla ima nekoliko varijacija, pa ga je osim sa ukusom jabuke, moguće probati i sa kruškom i borovnicom. Somersby je cider-ima širom otvorio vrata domaćeg tržišta na kome ovi napici prolaze odlično, a o tome najbolje svedoče potrošači čije oduševljenje ne jenjava.

Ukoliko još uvek niste sigurni čime ćete se osvežiti u večerašnjem provodu ili pak tokom dnevnog uživanja pored reke u restoranu Magaza, klasične izbore pića ostavite za neku drugu priliku, a baš ovu osvežite fenomenalnim cider-om koji će održati vaše raspoloženje na najvišem nivou.